מכירים את זה שהילד כל הזמן רוצה שתקנו לו כל מה שהוא רואה אצל אחרים? רק אתמול קניתם לו משחק חדש, בקושי הוא הספיק לשחק בזה, והוא כבר בדבר הבא. ואוי ואבוי אם הילד שלנו הוציא מפיו את צירוף המילים "אבל לכל הילדים בכיתה שלי יש…" אז אנחנו מיד נכנסים למצוקה, רצים לחנות וקונים לו שניים – ליתר ביטחון, כי חס וחלילה שהילד שלנו יהיה מתוסכל, שלא לדבר על זה שהוא יהיה הילד היחיד בכיתה שאין לו, ואז הוא לא יהיה מקובל כמו שאר הילדים, והילדים בכיתה לא ירצו לבוא אליו יותר… האמנם?
אז איך מתמודדים עם הצרה הזאת? איך מלמדים את הילד התנהלות נכונה עם כסף וקצת צניעות, מבלי לתסכל אותו יותר מדי?
מה שהרבה הורים אינם מכירים בו הוא שהילדים שלנו כל הזמן צופים בנו – צופים, לומדים ומפנימים את כל מה שאתם עושים. עושים – לא אומרים! אתם יכולים להטיף עד מחר, לתזונה בריאה, וכמה חשוב לעסוק בספורט, וכמה זה לא בריא לעשן, ושכדאי להתרחק מאלכוהול, ולא לעלות על אופנוע כי זה נורא מסוכן וכו'. אבל מה שבאמת יקבע את התנהגותם של הילדים שלכם, זה מה שאתם עושים. משפטים כמו "אתה תהיה יותר חכם ממני, אל תעשה כמוני" לא באמת עובדים. אתם רוצים שהילדים יתרחקו מסמים? יאכלו בריא? יעסקו בספורט? תנו דוגמא אישית!
ובדיוק אותו הכלל חל גם על צרכנות השפע. אם ילדיכם רואים אתכם מבזבזים כספים על ימין ועל שמאל, בלי לשמור קצת כסף למחר. אם אמא יוצאת לשופינג כל שבוע, וחוזרת עם שקיות עמוסות נעליים ובגדים, ואבא קונה כל גאדג'ט חדש, ברגע שזה יוצא לשוק… אם כל שבוע אתם זורקים כמויות אדירות של אוכל… אם זה מה שהם רואים בבית, אז למה שהם לא יבקשו עוד ועוד צעצועים, ואם אפשר אז שיהיה גם הרבה מכל דבר, כי לחבר מהכיתה שלו כבר יש 60 זיבלונים, 78 בלייד-בליידים, ו-89 באקוגנים.
ואל תשכחו את הפרסומות שדוחפים לנו בכל מקום. בטלוויזיה, בקולנוע, בדיסקים של הילדים, במשחקי האינטרנט, ואפילו במשחקים באייפון, בשלטי חוצות, בקניונים, בארטיקים, בתוך החוברות שהם אוספים, בתיבות הדואר, אפילו בציוד לביה"ס… פשוט אי אפשר להתחמק מהן. והפרסומות הללו מעודדות את הילדים שלכם לקנות המון, הכל ועכשיו. הן גורמות לנו לחשוב שלכולם יש כזה, והן מוכרות לנו את האשליה שאם רק יהיה לנו כזה – אז סוף סוף נהיה מאושרים. אז זהו – שלא. אנחנו אף פעם לא נהיה מאושרים. תמיד נרצה רק עוד ועוד, ונסתכל באיזה רכב השכן נוסע, ואיזה הפקת ענק החברים הרימו ביומולדת של הילד, ומה המילה האחרונה שיצאה בסלולריים?
וכאן נשאלת השאלה עד כמה אתם מוכנים לצאת מאזור הנוחות שלכם ולהתאמץ בשביל זה. האם אתם מוכנים ומסוגלים להשתנות? לחיות חיים מעט יותר צנועים, ללמוד לדחות סיפוקים, לעשות קצת וויתורים. לא לקנות כל מה שאתם רואים מסביבכם, אלא לקנות רק לפי מה שאתם יכולים להרשות לעצמכם, ולפי מה שצריך באמת. לא להתחרות באף אחד, לא לנקר עיניים, ולנסות להיות קצת פחות רכושניים… ואם אתם לא מסוגלים לעשות את זה, אל תצפו שילדיכם יעשו זאת.
מקובלות חברתית – עד כמה זה תלוי בנו?
חשיבותו של המשחק החופשי בקרב ילדים צעירים
איך יודעים אם הילד בשל להישאר לבד בבית?
איך לעזור לילדים ללמוד להפסיד בכבוד