גילויי קנאה בין אחים הם רגש טבעי ואנושי. הילדים במשפחה נאלצים לחלוק את אהבתם, הערכתם ותשומת לבם של ההורים עם אחיהם, ולכן הקנאה היא בלתי נמנעת. קנאה אינה רגש פסול, או נחות, והסכנה אינה טמונה בעצם התחושה – אלא דווקא בניסיון לדכא אותה, או לגרום לילד רגשות אשם על כך שהוא מקנא. כמו כן, לעיתים ההורים הם אלה שגורמים (שלא במודע) להגברת רגשות הקנאה במשפחה. למשל:
השוואה בין אחים – כשהורים מביעים אכזבה כשאחד הילדים אינו מצליח, או משיג את מה שהשיגו אחיו, הם מלבים רגשות קנאה. גם כשאחד הילדים זוכה בסטאטוס של "הילד הטוב", או "ילד לדוגמא", או במתן זכויות יתר – הוא ישלם על זה מחיר כבד ביחסים עם אחיו.
הניסיון לתת יחס שווה לכולם, למרות השוני בגיל ובצרכים – ההתייחסות צריכה להיות שכל ילד מקבל עפ"י צרכיו ובהתאם לגילו, ללא יצירת שוויון מדומה, וללא פיצוי יתר. (כשאתם מפצים את הילד, מה שהוא מבין מזה, זה שכנראה נעשה לו עוול נוראי… ומיד הוא מרגיש מקופח. וילד מקופח אי אפשר לרצות, כי המסכנות משתלמת…).
קנוניות וקואליציות מאחורי הגב – כשאתם אומרים לילד "אל תספר לאחיך שלקחתי אותך / קניתי לך / נתתי לך" אתם גורמים לו לפתח חשדנות, הוא חושב לעצמו "אם היא עושה את זה איתי, מי יודע מה היא עושה איתו…"
התערבות יתר במריבות בין אחים (בעיקר לטובת אחד מהם) מגבירה קנאת אחים.
לסיכום:
- כאשר הילד הקטן מקנא בגדול, עודדו אותו שיום אחד כשיגדל, הכוחות והיכולות שלהם ישתוו.
- לעולם אל תנקטו עמדה ואל תנסו להתחקות אחרי שורשי הסכסוך במריבות בין אחים. שלחו אותם למצוא דרכים להסתדר זה עם זה בכוחות עצמם, או הפרידו ביניהם באופן זמני. "אני רואה שקשה לכם לשחק ביחד כרגע, אז אתה תישאר לשחק בחדר ואתה תלך לראות טלוויזיה / תעזור לי במטבח". כמו כן, השתדלו להקדיש תשומת לב בלעדית, ולו רק מספר דקות ביום, לכל ילד. (שלא ייווצר מצב שרק במריבה מקבלים תשומת לב).
- הפרידו בין העושה למעשה ואל תדביקו תוויות – אתם לא רוצים לקבע תפקידים.
- הימנעו מהשוואות בין אחים.
- היענו לצרכים של כל ילד, בהתאם לגיל, ליכולות ולקשיים.
- הימנעו מליצור קנוניות וקואליציות מאחורי גבם של ילדים.
- הימנעו מליזום ולעודד תחרות בין הילדים (בוא נראה מי מתלבש הכי מהר, מי גומר ראשון לאכול וכד'), במקום זה – תנו להם משימות משותפות, שיגבירו שיתוף פעולה ויקרבו ביניהם.
- על השאלה "את מי אתה אוהב יותר?" אנחנו עונים "אני אוהב את כל הילדים שלי", או "יש לי לב רחב ויש בו מקום מיוחד לכל אחד ואחד מכם".
בהצלחה!
מריבות בין אחים – איך גורמים להם להפסיק
איך להתייחס לקנאה בלידת אח חדש
איך לחלק את תשומת הלב בין הילדים
להיות אח של ילד עם צרכים מיוחדים