ביעותים הם חוויה לא נעימה להורה, לא פחות מלילד. באמצע הלילה הילדון המתוק שלכם מתיישב פתאום במיטתו בעיניים פקוחות לרווחה, הוא עצבני, מפוחד, צועק ובוכה, ומתנהג בצורה שמעולם לא נתקלתם בה אצלו, ואז – אחרי התקף ממושך, הוא פשוט חוזר לישון. מסתבר שבשעת ביעות לילה שכזה, הילד בכלל לא ער. קצת כמו אצל הולכים מתוך שינה, מדובר בהתנהגות שמתרחשת ללא מודעות.
החדשות הרעות: אין הרבה מה לעשות בעניין …
החדשות הטובות: זוהי תופעה חולפת, השמורה לגילאי שנתיים עד שש, ומופיעה רק בקרב כ-15 אחוזים מהילדים. סביר מאוד להניח כי, פרט לזיכרון מעורפל אם בכלל, על משהו שהפריע לו לישון בלילה, הילד לא יזכור דבר מכל זה עד הבוקר.
בניגוד לסיוטים, הביעותים מתרחשים לרוב בחלק הראשון של הלילה, כשעתיים אחרי שהילד נרדם. בערך ב-15 דקות לפני שיתחיל ביעות כזה, שנתו של הילד תיעשה, לרוב, חסרת מנוח. אז, עם תחילת הביעות, הוא יפקח עיניים, יבכה או יצעק, יראה מפוחד, ינפנף בידיו, וידחוף ממנו את הוריו בעודם מנסים ללטף ולהרגיע אותו. הילד עשוי להיראות חולמני, ואם הוא יענה לשאלות, סביר שבתשובותיו לא יהיה כל הגיון. באופן טבעי, ההורים עלולים להרגיש תחושות קשות ולהילחץ מהאירוע – אז קודם כל חשוב שתדעו שהאירוע אינו מרמז על טראומה, ולא קרה לילד שלכם דבר! (אם ילדכם היה חווה טראומה, הייתם מבחינים בשינויים התנהגותיים במהלך היום). כמו כן, זכרו שהילד לא עושה את הדברים במודע, וכשיתעורר מהביעות הוא לא יזכור מה קרה. ביעותים מתרחשים כמה פעמים, במשך כמה שבועות, ואז נעלמים לתקופות ארוכות, ובכלל.
אז מה עושים?
כאמור, אין הרבה מה לעשות. התגובה האינסטינקטיבית של הורה שרואה את הילד שלו סובל היא לנסות ולהרגיע, אבל הליטופים עשויים רק להרגיז את הילד עוד יותר. הדבר היחיד שתוכלו לעשות זה לא להיבהל, לשבת לצד הילד, מבלי להתערב, ולהמתין עד חלוף זעם. חלק מהילדים ירצו לקום מהמיטה ולהסתובב בבית. וודאו שהדרך פנויה ממכשולים, והשתדלו להנחות את הילד בחזרה למיטתו, מבלי להתעמת איתו, או להעיר אותו! עוד פתרון חלקי שעשוי לקצר את זמן הביעות באופן ניכר ולהרגיע את הילד, הוא אקט פשוט של הליכה לשירותים. לטענת הורים שהתנסו בכך, הדבר גורם לילד הן שחרור פיזי והן שחרור רגשי, מה שמאפשר חזרה מהירה יותר לשינה רגועה. ביום למחרת הביעות מומלץ לא להזכיר את התקרית, כי שיחה על הנושא עלולה להדאיג את הילד, במידה והוא לא זוכר דבר ממה שהתרחש. אם הנושא עולה מהילד עצמו, פשוט הרגיעו אותו כפי שמרגיעים ילד הסובל מסיוטים.
האם אפשר למנוע ביעותים?
אפשר לנסות. ראשית, חשוב לוודא שהילד מקבל מספיק שעות שינה, ולהיצמד לשגרת השכבה מסודרת ומרגיעה. אם האירועים חוזרים על עצמם באופן קבוע, נסו להעיר את הילד לרגע, כשעתיים אחרי ההירדמות. יש שמאמינים שהתעוררות כזאת מפסיקה את קצב ומהלך השינה, ועשויה למנוע הופעת ביעותים.