גמילה מחיתולים היא שלב התפתחותי, ממש כמו זחילה, ישיבה והליכה והוא קורה באופן טבעי, כשיש לילד את הבשלות הרגשית והפיזית לכך. אולם, לעיתים ההורים נאלצים ליזום את המהלך מסיבות כאלה ואחרות (כניסה לגן עירייה, יש ילדים שמפתחים רגישות לחומרים מהם עשויים החיתולים והדבר היחיד שמפסיק את הנפיחות והפריחה הנוראית הוא פשוט לוותר על החיתול…). אולם, גם במקרים שבהם היוזמה היא שלנו, ההורים, עלינו לנסות ולרתום את הילד לתהליך ולגייס את רצונו לשתף עם זה פעולה. אם הילד לא ירצה להיגמל ולא ירגיש מוכן, התהליך נועד מראש לכישלון.
מתי להתחיל את התהליך?
אין גיל נכון לגמילה ולכל ילד קצב משלו. עם זאת, ניתן לומר שתהליך הגמילה מחיתולים מתרחש בממוצע בין גיל שנתיים לשלוש. בגיל זה רוב הילדים כבר לא זקוקים לחיתול במשך היום, ובגילאי שלוש, רוב הילדים כבר לא זקוקים לחיתול גם בלילה. אם ילדכם חגג יום הולדת ארבע והוא עדיין לא נגמל מהחיתול, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בנושא. עוד דבר חשוב שכדאי לדעת, מנגנון הגמילה ביום שונה ממנגנון הגמילה בלילה, ולכן יכול מאוד להיות שהילד יהיה גמול ביום, אבל בלילה יפספס.
מהם הסימנים שהילד שלי בשל להתחיל תהליך של גמילה?
כאשר הילד מסמן או מודיע מתי הוא עושה את צרכיו ומתי הוא עומד לעשותם (שולט על הסוגרים), כאשר הוא מסוגל להתפשט ולהתלבש (לפחות באופן חלקי) בכוחות עצמו, כשהוא מפגין התעניינות בשירותים, מבין הוראות, מחקה התנהגויות של מבוגרים, כשהוא מבין את משמעות המילים "פיפי וקקי" ויודע לקשר בין ההפרשות שלו לגופו, כשהוא מבין את המילה "לא" ומסוגל לדחות סיפוקים, וכמובן – כשהוא יוזם את התהליך בעצמו ומבקש במפורש להתחיל לעשות את צרכיו בשירותים ולהסיר את החיתול – כל אלה הן אבני בסיס שיכולות להעיד על כך שהילד שלי בשל. לפעמים נדמה לנו שהנה – הילד כבר מתחיל להראות את הסימנים וזה הדבר האמיתי, אבל אז מסתבר שזה רק הפרומו והילד עדיין לא באמת מוכן… הדרך לדעת היא רק אם הסימנים עקביים לאורך זמן.
רגע לפני שמתחילים
הכינו עצמכם נפשית והיו שלמים עם ההחלטה. יכול להיות שזה יעבור חלק ותוך מספר ימים זה כבר יהיה מאחוריכם. אבל יכול להיות גם שזה ייקח מספר שבועות, ואף חודשים. בכל אופן, לא משנה כמה קשה יהיה, מרגע שהתחלתם, אתם לא מתייאשים ולא חוזרים אחורה!
בחרו במועד נוח ויציב, ובלי שינויים קיצוניים. (אירועים יוצאי דופן כמו הולדת אח חדש, מעבר דירה או גן, תהליך גירושין, נסיעה לחופש וכו' – אינם זמן טוב להתחיל). שימו לב, חשוב שתהיו עקביים ולא תעבירו לילד מסרים מבלבלים! ברגע שאתם מורידים את החיתול, זה כולל גם את הנסיעה באוטו, וגם את הביקור בבית חברים או בקניון. לכן, אני מציעה להיערך בהתאם, שיהיו איתכם תמיד הרבה מגבונים, שקיות, בגדים להחלפה, וסיר קטן שיהיה באופן קבוע ברכב לשעת הצורך.
מבחינת עונות השנה – זה לא באמת משנה אם זה חורף, קיץ, סתיו, אביב – לכל עונה יש את היתרונות שלה ואת החסרונות שלה. אמנם בקיץ חם ואפשר להסתובב בלי בגדים, אבל לפעמים דווקא הקור של החורף עובד לטובתנו ומזרז את הלמידה, כי לילד מאוד לא נעים להסתובב במכנסיים רטובים… בקיצור, אנחנו מתחילים לא לפי העונה, לא לפי מה שנוח לגננת ולא לפי הבן של השכנים, אלא כשאנחנו מרגישים שהילד שלנו מוכן.
מה עושים עם התקפי זעם בגיל שנתיים