מריבות בין אחים הם דבר בריא וחשוב להתפתחות. יחסי אחים הם בית הספר הטוב ביותר להתמודדות בינאישית וסיטואציות חברתיות. כשהילדים רבים, הם לומדים להכיר את הגבולות שלהם ושל זולתם, ובהמשך, במידה ונאפשר להם לריב, הם ילמדו להתחשב בגבולות אלו. הם לומדים פתרון בעיות ודרכי התמודדות עם משברים וקונפליקטים, טכניקות של משא ומתן ופשרה. הם לומדים איך לריב, ולא פחות חשוב – איך להתפייס!
מריבות בין אחים הן לעתים קרובות דרך לנסות לזכות בהתייחסות ההורים, להכריח אותם להתערב, להוכיח להם מי טוב ומי רע, להשתמש בהם כדי להעניש זה את זה וכד'. כאשר אתם מתערבים ונוקטים עמדה לטובת אחד האחים, אתם:
א. מקבעים תפקידים (האחד תמיד הקרבן, השני תמיד זה שמתחיל…), וחמור מכך, בכך שאתם מגנים על ה"חלש", אתם מחלישים אותו עוד יותר. כי הוא אף פעם לא ילמד להתמודד בכוחות עצמו – ומה יקרה כשאתם לא תהיו שם כדי להגן עליו?
ב. מקלקלים את היחסים שלכם עם אחד הילדים.
ג. מנציחים ומגבירים את המריבות בין האחים, כי יש לכם תפקיד ראשי בהצגה – אתם הקהל, אתם השופטים – וכל המופע הזה הוא לכבודכם.
לכן המלצתי לכם:
הציבו גבולות ברורים – מותר לריב, אסור – אלימות פיזית, או מילולית.
תווכו לילדים מראש כיצד תנהגו במקרה של אלימות, או סכנה לפגיעה. "אם תהיה אלימות, אפריד ביניכם וכל אחד ישחק בחדר/במשהו אחר". שימו לב, זה לא עונש. ברגע שהילדים יחשבו, או ירגישו, שהם מסוגלים לפתור את הבעיות ביניהם ולשוב לשחק ביחד בלי לריב, הם מוזמנים לעשות זאת.
לעולם אל תיכנסו למלכודת של חיפוש מי צודק, מי אשם ומי התחיל. לא תצאו מזה. במקום זה, העבירו להם מסר מאוד ברור, שאתם לא מתערבים, ואתם סומכים עליהם שהם ימצאו פתרון ויצליחו להסתדר ביניהם בכוחות עצמם.
גם כשהם ימשיכו לבוא אליכם וינסו לגרור אתכם לתוך הסיטואציה (והם ינסו – כי עד היום לימדתם אותם שאתם לא יכולים לסבול את הרעש, או את אי הצדק, וברגע שההרמוניה בבית מופרת אתם ממהרים להתערב ביניהם) – נסו להיות קצת "עיוורים" וקצת "חירשים" ושלחו אותם לפתור את הבעיות ביניהם.
הדרכה והכוונה – כשמדובר בילדים צעירים מאוד, הציעו להם מספר אפשרויות להתמודדות עם הבעיה, מבלי לקחת צד, או להחליט עבורם איך לפתור את הריב. אל תבקשו מהאחד לוותר לשני, אלא רק הציעו דרכי התמודדות אלטרנטיביות, שהן לא ריב.
בהצלחה!
איך להתייחס לקנאה בלידת אח חדש
איך לחלק את תשומת הלב בין הילדים
להיות אח של ילד עם צרכים מיוחדים