בריונות או אלימות ברשת, היא כל פעולה שנעשית במטרה להביך, לבייש, להשפיל, להפחיד, להחרים, להסית, להרוס את התדמית של מישהו, לפגוע בקשרים שלו ובמעמדו החברתי; אלימות ברשת עשויה לכלול מסרים פוגעניים, קללות, איומים, הפצת תמונות וסרטונים, הפצת שמועות וסיפורים שקריים, חשיפת מידע אינטימי, הטרדה באמצעות מסרונים בלתי פוסקים, התחזות וביצוע פעולות בשמו של הקורבן על מנת להסב לו נזק.
מה כל כך מפתה ילדים ובני נוער לעשות את כל הדברים הנוראים האלו ברשת ?
- נתחיל מזה שרוב הסיכויים שזה לא התחיל ברשת. סביר להניח שהבריונות ברשת היא המשך ישיר למה שהתחיל פנים אל פנים, או אפילו נקמה על מה שהתרחש.
- האפשרות להגיע לקהל עצום ברגע ובלי שום מאמץ.
- הזמינות והנגישות של הרשתות החברתיות בכל זמן ומקום ועצם העובדה שקל מאוד לעשות את זה מבלי להיתפס. אני אפילו לא צריך להיות בקרבתו של הקורבן.
- האפשרות לעשות את זה בצורה אנונימית, תחת זהות בדויה.
- מאחורי המקלדת אין שום עכבות ומחסומים. קל מאוד לפגוע באחר, כשהוא לא רואה אותי ואני לא רואה אותו, את הבעות פניו ושפת הגוף שלו, לא מתפתחת תחושת אשמה, חרטה או חמלה, ואין יכולת לאמפתיה…
- מאחורי המקלדת אני מרגיש חזק. גם אם פיזית אני "לא כוחות" עם הקורבן – ברשת, מספיק שיש לי את הידע הטכנולוגי וידי על העליונה.
- כשאני מאחורי המסך, אני יכול להרגיש החזק, גם אם במציאות אני בדרך כלל נחשב, או מרגיש, חלש… עצם השליטה שלי במדיה ואי היכולת של הקורבן לעצור את הפגיעה נותנת לי יתרון ברור עליו…
- זה קל! ורוב הקורבנות לפגיעות ברשת מתביישים לספר להורים על מצבם וחשים שההורים לא באמת יבינו אותם או יוכלו לעזור להם, וכך עובר זמן רב עד שההורים מגלים את מה שהילד שלהם עובר, אם בכלל.
- השגת אפקט מתמשך של הפגיעה – כשעוד ועוד ילדים ממשיכים לצפות ולהפיץ את התוכן המשפיל.
מה עובר על הקורבנות להתעללות ברשת?
- מרגישים שהם לא יכולים לברוח מההצקות וההשפלות. זה רודף אותם בכל מקום, גם כשהם בבית, במיטה שלהם… בניגוד לפגיעה שמתרחשת פנים אל פנים, בזמן ביה"ס, כאן אין שום מרחב מוגן ואין שום הפסקות.
- מרגישים מצוקה נוראית; הם בודדים, מבוהלים ומפוחדים. מדוכאים, מתוסכלים, כועסים ומיואשים.
- חווים ירידה משמעותית בדימוי העצמי ובהערכה העצמית.
- נמנעים מאירועים חברתיים.
- במקרים קיצוניים – נוטים להתאבדות.
- התעללות ברשת היא חוויה טראומתית שיש לה השלכות חמורות הרבה מעבר לפן החברתי והרגשי, והיא עשויה להשפיע גם ברמה הפיזית (כולל שימוש באלכוהול ובסמים) ואפילו קוגניטיבית על התחום הלימודי. ילדים שמותקפים ברשת מציגים ירידה משמעותית בריכוז, הן בכיתה והן בבית. ירידה דרסטית בהישגים ובמוטיבציה שלהם ללמוד ובאופן לא מפתיע נעדרים הרבה מביה"ס.
- מבחינה רגשית וחברתית, הרבה פעמים נראה שינויים פתאומיים בהתנהגות, הילד יסתגר ויתבודד, יהיה מופנם יותר וימנע ממפגשים חברתיים. לעיתים נרגיש שהילד הפך ל"רגיש מדי" וחסר ביטחון והוא יגיב לניסיונות שלנו לגשש מה קורה בתוקפנות שאינה מותאמת לסיטואציה.
- הפגיעה בדימוי העצמי היא קטלנית – אני אהוב/שווה או לא אהוב/שווה לפי האופן שהאחרים תופסים אותי והתגובות שאני מקבל ברשתות החברתיות
איך אתם יכולים לעזור למנוע מצב של פגיעה ברשת?
- להיות כמה שיותר נוכחים ומעורבים בחיי ילדיכם.
- לבנות עם המתבגרים שלכם יחסים טובים ולשמור על ערוץ תקשורת פתוח.
- לדבר איתם על הנושא ולקבל את רשותם לבדוק מדי פעם את הניידים שלהם.
- להיות ערים ולשים לב לסימנים חשודים ולשינויים בהתנהגות.
- לזכור שהתפקיד שלכם לא נגמר בלדאוג שהילד שלכם לא יפגע, אלא גם להבטיח שהוא לא יהיה בצד הפוגע – גם לא כצופה דומם מהצד!
- ודבר אחרון וחשוב ביותר! – לדאוג לאזן בין העולם החברתי הוירטואלי והנפח שהוא תופס בחיי המתבגרים שלכם, לבין החיים החברתיים מחוץ לרשת. ככל שאלו האחרונים יהיו מפותחים יותר וההערכה העצמית של ילדכם לא תתבסס רק על כמות הלייקים שהם מקבלים, כך יתמודדו טוב יותר במקרה של חלילה פגיעה ברשת.
כך תעזרו למתבגרים שלכם לעמוד מול לחצים חברתיים
כלים להתמודדות של מתבגרים עם מצבי דחק ומציאות לא רצויה